איך משלמים על הדירה החדשה?
במחירים של היום, כמעט אין אנשים שיכולים להרשות לעצמם לרכוש דירה בלי לקחת משכנתא, הלוואה מההורים או הלוואת השלמה קטנה מהבנק.
הטעות הנפוצה ביותר, נובעת מחוסר הבנה בהבדלים שבין מסלולי המשכנתאות השונים (כולל מה היתרונות והחסרונות שבין מסלולי המשכנתא השונים). חשוב מאד ללמוד, להתעמק ולהבין בכל אחת מהאופציות ושווה להשקיע זמן בקריאת חומרים מתאימים, עיתונים כלכליים וכדו׳.
אם אתם מתכננים לקחת משכנתא, מומלץ לקבל אישור עקרוני לגובה המשכנתא אותה אתם מתכננים לקחת ואם מדובר בהלוואה מההורים או מבני המשפחה, יש נטיה לומר ״אנחנו נעזור, יהיה בסדר״, זה נחמד, אבל כדאי להבין מה הסכום המדויק שתוכלו לקבל מהם כדי שלא יהיו הפתעות פתאומיות.
ובכלל, חשוב לזכור שכל הלוואה צריך להחזיר, אז שימו לב טוב טוב, מה ההשלכות של כל הצעה ומה ההחזר החודשי שאתם צריכים להחזיר כדי שלא תקלעו לקשיים כלכליים במחיה השוטפת.
בנוסף, אין לזלזל בעלות האמיתית של בעלות על דירה. אנשים מתמקדים לעתים קרובות בתשלום המקדמה ובתשלום המשכנתא החודשי, אך שוכחים מעלויות אחרות כגון ארנונה, ביטוח, שירותים ותחזוקה.
מה המחיר האמיתי של הדירה?
פעמים רבות, שוכחים שרכישת דירה כוללת הרבה יותר מאשר את סכום הדירה. יועץ משכנתאות, עורך דין, תיווך, שיפוצים (אם צריך), מעבר דירה ועוד.
לפני שמתחילים לחפש דירה, חשוב להבין מה התקציב שלכם, מה היכולות התקציביות החודשיות שלכם ומה ההוצאות הצפויות הנוספות, כך שתוכלו להיות מוכנים מראש ולחפש דירה בשכונה שמתאימה לכם תקציבית.
גובה הארנונה, מחירי החינוך והחוגים משתנה בין שכונה לשכונה ולפעמים, ההוצאות הללו עלולות להפוך לחלק היקר ביותר בדירה.
התלהבות ממבט ראשון
טוב, יש תקציב והחלטתם על שכונה. סוף סוף, הדירה הראשונה בדרך.
אבל רגע, כדאי לנשום עמוק ולאט. זו החלטה משמעותית ואין כל סיבה למהר ולהסגר על הנכס הראשון שאתם רואים.
חלק גדול מהאנשים, נכנסים לדירה ומתלהבים מעצם הרעיון שתהיה להם דירה ומדמיינים איפה תמוקם הספה, איפה יהיה יעמוד המקרר ומי ישן איפה… במיוחד כשזו דירה חדשה או משופצת, ההתאהבות מהירה.
אבל, דירה זו רכישה לתקופה ארוכה, אתם עומדים לגדל בה משפחה וילדים. האם הדירה מתאימה לצרכים שלכם? יש מספיק מקום לכולם ברווח? (כדאי גם לחשוב על התרחבות המשפחה) יש בדירה מספיק אור ואוויר? מי השכנים? האם הדירה עברה את כל הדרישות? כדאי לבוא להסתכל עליה שוב כדי להיות שלמים עם הבחירה.
ויש עוד טעות נפוצה, הדרך ההפוכה – יש את אלו שלא מתפשרים, ושום דירה לא מוצאת חן בעיניהם ותמיד רוצים משהו שלא בהישג ידם. אז יש לנו בשורה בשבילם, גם ככה אי אפשר לרכוש דירה, חשוב להיות ריאלים לתקציב ולאפשרויות ולא להתפזר.
טפל ועיקר
אין ספק שלכל הגורמים המעורבים בתהליך (הרוכשים והמוכרים, הלווים והמלווים) יש דאגות ומטלות רבות. הליך נדל"ני כולל טפסים ובירוקרטיה, לחץ נפשי ולבטים שגורמים לקבלת החלטות שגויות או היצמדות לפרטים לא רלוונטיים.
דוגמא? לא מעט רוכשים מעדיפים לחשוב על הריהוט שיקנו, באיזה סגנון יעצבו או איזה נורות יתלו בדירה, בזמן שהם צריכים לדאוג ליכולתם לעמוד בהחזר כספי נוסף בעקבות רכישת הריהוט בנוסף על ההחזר החודשי בגין המשכנתא או ההלוואה.
אנחנו לא אומרים שהעיצוב אינו חשוב, אבל כשרוכשים דירה כדאי להתמקד בעיקר ולהבין מה הפוטנציאל של הדירה, מה היכולת הכלכלית שלכם ורק בהתאם לכך לתכנן את הריהוט וההוצאות הנוספות.
אי אפשר בלי בינה מלאכותית, אז ביקשנו מ-chat gpt לתת לנו כמה טיפים מעשיים:
- קבלו אישור מראש למשכנתא: קבלת אישור מראש למשכנתא יכולה לעזור לכם להבין כמה אתם יכולים להרשות לעצמכם להוציא, להימנע מכניסה להוצאות בלתי צפויות ולעשות עסקה מוצלחת בהתאם לתקציב שלכם.
- היו מציאותיים לגבי הצרכים שלכם: קחו בחשבון את הצרכים הנוכחיים והעתידיים שלכם ותעדפו אותם כשאתם מחפשים בית. צרו רשימה של פריטי חובה וחפצים נחמדים שיעזרו לכם לצמצם את החיפוש ולהתמקד בעיקר.
- שווה להשקיע בבדק בית: בדק בית יכול לעזור לזהות בעיות פוטנציאליות עם הנכס לפני הרכישה. זה יכול לחסוך לכם כסף בטווח הארוך ולתת לכם מינוף במשא ומתן.
- קחו את הזמן: אל תמהרו להגיע להחלטה. קחו את הזמן למחקר יסודי ולבקר בנכסים כדי להבטיח שמצאת דירה בהתאם לתקציב ולצרכים שלכם.
לסיכום: גשו למשימה ברצינות וביסודיות ואל תחששו לבקש עזרה מאנשי מקצוע שיגנו עליכם בפני טעויות נפוצות בעת רכישת ביתכם הראשון.